A projekt neve/címe:

Arctalan hősök

A támogatandó program célja:

Célunk, hogy mentális segítséget nyújtsunk azon egészségügyben dolgozók részére, akik immár több mint egy éve a koronavírus-világjárvány frontvonalában küzdenek. A szakemberek számára ez az elmúlt másfél év rendkívül megterhelő volt, Covid-beteg szeretteink életéért harcoltak és harcolnak a mai napig – saját családjuktól távol. A védőfelszerelések miatt arctalanná vált hőseink ők, akik a súlyosan beteg, elesett emberek gyógyításában és segítésében nemcsak fizikailag, de mentálisan is elfáradnak. Lelki támogatásuk ezért most és hosszú távon is kiemelten fontos.

Az igény/ a probléma, amire a projektben megoldást kínálunk:

Már a Covid-19 előtt is számos kutatás foglalkozott azzal, hogy az egészségügyben dolgozókat több stressz éri, mint más hivatások képviselőit, ez fokozódott a világjárvány miatt. Amellett, hogy naponta szembesülniük kell az élet halál kérdésével (olyanoknak is, akiknek korábban nem kellett), az állandó készenlét, a szeretteikért való aggódás, az esetleges átvezénylés is stresszfaktort jelent. Az ELTE-vel közösen végzett kutatásunk nyomán egyértelműen látszik, hogy a stressz, fáradtság, kiégés, alvászavar, PTSD (poszttraumás stressz szindróma) egyre többeknél, egyre súlyosabb formákban jelenik meg.

A projektben tervezett tevékenységeink, várható ütemezéssel:

Nagyon fontos kérdés, hogy a Covid-19 pandémia okozta stresszfaktorokat hogyan kezelik az egészségügyben dolgozók, hogyan néznek szembe velük – a mentális segítségkérés stigmatizációja és az az új helyzet, hogy most éppen a segítők szorulnak segítségre szintén a megoldandó feladataink közé tartoznak. Nem csak most szeretnénk segíteni, hogy átvészeljék ezt a hihetetlenül megterhelő időszakot, hanem hosszú távon is, a pandémia befejeződése után nekik és családjuknak is, hogy könnyebben fel tudják dolgozni mindazt, amit átéltek. Legyen ez trauma vagy lelki problémák együttese. Várható ütemezés:
2021. júliustól online kríziskonzultáció
2021. júliustól online pszichoterápia
2021. júliustól Bálint-csoportok (esetmegbeszélő csoport, amely probléma orientált, középpontjában az orvos-segítő és beteg-kliens kapcsolat, az érzelmileg megterhelő esetek és szituációk állnak.)
2021. augusztus – december: relaxációs és edukációs videók
2022. március – program értékelése és zárás

A projekt tervezett költségvetése, röviden (költségtípusok és összegek):

online kríziskonzultáció: 8.000 Ft/fő/alkalom (1 fő max. 4 alkalom)
online pszichoterápia: 8.000 Ft/fő/alkalom (1 fő max. 20 alkalom)
Bálint-csoport
relaxációs videó
edukációs videó
A projekt költségvetése: 1,5 millió Ft
Ez nagy mértékben függ attól, hogy milyen mentális segítségre van szüksége a hozzánk fordulóknak – elegendő-e az online kríziskonzultáció vagy szükség van online pszichoterápiára is.
Körülbelül 1 millió Ft-ot használnánk fel online kríziskonzultációra és pszichoterápiára. Ezzel 15-30 fő közötti egészségügyi dolgozónak tudunk mentális segítséget biztosítani. 500.000 Ft-ot Bálint-csoportokra, relaxációs és edukációs videók készítésére.

A Swimathonon gyűjtött támogatásunk tervezett felhasználása:

A Swimathonon minimum 1,5 millió forintot szeretnénk gyűjteni. A felhasználás a jelentkezők igénye szerint történne – egészségügyben dolgozók számára folyamatosan biztosítunk online kríziskonzultációt, 20 alkalmas pszichoterápiát, kórházi osztályok számára Bálint-csoportot. A befolyt támogatás egy részét programkoordinációra költenénk, valamint folytatnánk a relaxációs videók készítését, kiegészítve edukációs videókkal, amelyek segítenek az egészségügyben dolgozóknak felismerni, hogy milyen típusú segítségre van szükségük. Amennyiben több támogatást tudunk gyűjteni, úgy még több egészségügyben dolgozó számára tudjuk biztosítani a szükséges mentális segítséget.

Milyen hatást remélünk a projekt megvalósulásától és hogyan kívánjuk mérni azt?

Szeretnénk csökkenteni a mentális segítségkéréssel kapcsolatos ellenállást az egészségügyben dolgozókban, a segítők segítségkéréssel kapcsolatos szerepkonfliktusát edukációs videók segítségével leküzdeni. Az ELTE-vel közös, nyomonkövetéses kutatásunk lehetővé teszi, hogy figyelemmel kísérjük az egészségügyben dolgozók mentális állapotának alakulását az elkövetkezendő időszakban. Egyén szintjén pedig erről a terapeuták tudnak számot adni, természetesen név nélkül.

A projektet megvalósító civil szervezet neve és célkitűzése:

Orvosi Segítség Ahol Kell Alapítvány (MedSpot Alapítvány)
A MedSpot Alapítvány nevének ihletője, küldetésünk angol megfelelője: Medicine on the spot vagyis Orvosi segítség, ahol kell. Elsősorban olyan embertársaink számára nyújtunk egészségügyi ellátást, segítséget, akik egyedi orvosi-mentálhigiénés megközelítést igényelnek (pl. autizmus), vagy akik valamilyen oknál fogva kiszorultak a közösségi ellátórendszerből (hajléktalanok, menekültek), illetve csak nagy nehézségek árán tudnák elérni annak szolgáltatásait (Covid-19 tanácsadás időseknek).

Szervezeti adatok Név, székhely, bírósági bejegyzés ideje és száma, adószám, honlap Kontakt személy neve, elérhetősége:

Név: Orvosi Segítség Ahol Kell Alapítvány (MedSpot Alapítvány)
székhely: 1025 Budapest, Páfrány u. 23/b.
bírósági bejegyzés ideje és száma: 2016., 01-01-0012374
adószám: 18903379-1-41
honlap: www.medspot.hu
Kontakt személy neve, elérhetősége: Mester-Bartanics Vanda (orvosisegitseg@medspot.hu; +36 70 775 0273)