A projekt neve/címe:

Kell a dráma?!

A támogatandó program célja:

A Kell a dráma?! programunk célja, hogy Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnáziummal, a József Attila AMI iskolával és a H52 Ifjúsági Irodával közösen egy érzelmi fejlődést segítő iskolai foglalkozássorozatot és közösségi alkalmakat indítsunk a 8-10 éves korosztálynak. Célunk, hogy a foglalkozásokkal elérjük azokat a gyerekeket és közösségüket, akiknek különösen nehéz a külvilág negatív (sokszor erőszakos) eseményeinek feldolgozása, saját érzelmeik kezelése és a másokhoz való kapcsolódás

Az igény/ a probléma, amire a projektben megoldást kínálunk:

Az elmúlt év tapasztalatai alapján a járványhelyzet enyhülésével, közösségi kapcsolódásokra, párbeszédre és élményekre van szükségünk, de főként a gyerekeknek. Általánosságban elmondható, hogy a gyermekek számára ma nehéz a feszültség levezetése, érzelmek kiadása magukból. Erre próbálunk reagálni projektünkkel, melynek célja az önismeret és érzelmi fejlesztés. Alternatív megküzdési stratégiát adjunk a gyerekeknek, ami segíthet erőszakmentesen rendezni viszonyaikat és közösségépítő hatású.

A projektben tervezett tevékenységeink, várható ütemezéssel:

A Horizont 2021 szeptemberében kezdi a projektet a két kerületi iskolával. Az előkészítés után ősszel három közösségfejlesztő foglalkozást tartunk, amelyek célja egymás jobb megismerése. Ezeket egy iskolán kívüli, szabadtéri közösségi programmal zárjuk, ami tanároknak és szülőknek egyaránt nyitott. Január végéig kidolgozzuk a tematikát az adott osztályok igényeihez igazítva. Februártól júniusig kéthetente tartunk egy érzelmi nevelést segítő foglalkozást. Ezt tavasztól egy-egy külsős csapatépítő közösségi programmal kiegészítjük a H52 szervezésében az intenzív folyamat közben aktív szabadidő eltöltéssel, extra programokkal és piknikkel. Célunk, hogy a drámapedagógiára, pszichodrámára is épülő foglalkozásokkal az érintett osztályok nyitottabbak legyenek társaikra, könnyebben reagáljanak érzelmileg nehéz helyzetek feldolgozására, megoldására. Mindez segítséget adhat az iskoláknak a nehéz közösségi helyzetek megoldásában és a konfliktuskezelésben is.

A projekt tervezett költségvetése, röviden (költségtípusok és összegek):

A projekt költségvetése három elemből áll:
1. tematika kidolgozása és a foglalkozások megtartása (660e/1320e/3300e)
2. közösségi programok és eszközök költsége: (40e/120e/240e)
3. projektkoordinátor munkája: (100e/150e/300e)
Ez attól függően, hogy milyen szinten sikerül az adománygyűjtésünk, összesen: 1. szint: 800.000, 2. szint: 1.590.000, 3. szint: 3.840.000 Ft

1. szint: (1 osztályra, 1 iskola)
2. szint. (1 évfolyam=2 osztályra két iskolában)
3. szint: (2 évfolyam=5 osztály 2 iskola)

A Swimathonon gyűjtött támogatásunk tervezett felhasználása:

Nagyon szeretnénk minél hosszabb ideig rendszeres iskolai foglalkozásokat tartani a két iskolában azokban az osztályokban, ahol elkezdjük a munkát. Ezért szeretnénk ehhez a tervünkhöz a maximális összeget összegyűjteni, hogy minél több gyereket érintő programmal dolgozhassunk.

Milyen hatást remélünk a projekt megvalósulásától és hogyan kívánjuk mérni azt?

Fő célunk, hogy a résztvevő gyerekek és közösségeik számára egy olyan folyamatot biztosítsunk játékos formában, ahol egyéni érzések, valamint közösségi helyzetek megéléséhez és azok konfliktusmentes megoldásához kapnak eszközöket. A közösségi programokon keresztül pedig a tágabb környezetük is (szülők, kortársak) aktív résztvevője lehet a gyerekek iskolai életének.

A projektet megvalósító civil szervezet neve és célkitűzése:

A Horizont Szociális Alapítvány missziója 1991 óta ferencvárosi családok, gyermekek és egyedülállók megsegítése. Célunk megerősítő hatású nevelési színterek és programok szervezése, de célzott segítséget is nyújtunk adomány formájában élethelyzeti nehézségek áthidalására. Adománygyűjtő hálózatunk tagjai kerületi és budapesti magánszemélyek, vállalkozások, valamint élelmiszerrel és azok mentésével foglalkozó nagyvállalatok. Fő partnerünk még a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi tér, és a FESZGYI – Ferencvárosi Szociális és Gyermekjóléti Intézmények Igazgatósága.

Szervezeti adatok Név, székhely, bírósági bejegyzés ideje és száma, adószám, honlap Kontakt személy neve, elérhetősége:

Név, székhely, bírósági bejegyzés ideje és száma, adószám, honlap
Kontakt személy neve, elérhetősége: (email, telefon)
Horizont Szociális Alapítvány
Képviselő: Berecz Dénes, horizontszocialis@gmail.com, 06 20 962 2574
Székhely: 1092 Budapest, Ráday u. 52. fsz. 7. sz.
Adószám: 18006159-1-43
Nyilvántartási szám: 12. Pk. 64346/1990/22.
A szervezet bírósági bejegyzésének dátuma: 1991. január 23.