Mi a Swimathon?        

A Swimathon – békeidőben, vagyis amikor nincs világjárvány éppen, lásd Swimathon 2021! – egy négyhetes közösségi adománygyűjtő kampány és egyben egy olyan sokszereplős és jó hangulatú, közösségi esemény, amelyet egy uszodában rendezünk meg. A kampányban olyan emberek úsznak és kérik a támogatásainkat, akik az általuk képviselt jó ügyek egyfajta „nagykövetei”. Ők nem csak úsznak egy kijelölt  nagy napon, egy maguk előtt vállalt távot és időt megcélozva, de gyűjtenek is ezeknek a programoknak a megvalósulásáért. Magyarországon Swimathont a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány rendezett először, 2016-ban. Az eseményt megelőző adománygyűjtő kampány ezen az oldalon keresztül követhető.

2016: 7 és fél millió Ft, 70 úszó, 4 projekt

2017: több, mint 16 millió Ft, 140 úszó 7 projekt

2018: több mint 18 millió Ft, 120 úszó,  6 projekt

2019: több mint 17,5 millió Ft, 140 úszó,7 projekt

2020-ban a járvány miatt elmaradt Budapesten a Swimathon.

2021-ben 9 projektért kampányol szárazon (!) közel 200 nagykövet! Az idei támogatható ügyekről itt olvashatsz, a nagyköveteket itt ismerhetjük meg és támogathatjuk.

„A kísérleti esemény sikere egyértelműen bizonyította, hogy a Swimathonban hatalmas kettős lehetőség rejlik: hozzájárul az úszás – mint egy egészséges sport tevékenység – népszerűsítéséhez és pénzt gyűjt jó célokra.”  a The Swimathon Foundation egyik kurátora

Angliában 1986 óta léteznek ilyen programok, általuk már nagyon sokféle, kiemelten fontos közügyre sikerült ráirányítani a társadalom figyelmét és gyűjteni komoly támogatást. Ott a Swimathonok igazi nemzeti eseménynek számítanak, amelyhez örömmel és büszkeséggel csatlakoznak ismert emberek és támogatók, Diana hercegnő is egyik lelkes pártolója volt a programnak. De a szomszédos országokban sem ismeretlen ez a kísérlet, Romániában több város ​is sikerrel rendez ilyet, évről évre. A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány kurátorai is ott szerettek bele a Swimathonba, amikor a Kolozsvári Közösségi Alapítványnál láttak először ilyet egy tanulmányút keretében, 2014-ben. Ha szeretnéd megérteni a Swimathonok lényegét, nézd meg mondjuk a Swimathon 2017​-es videóját!

Ez a kép 2018. június 19-én készült. Akkor a Swimathon adománygyűjtő kampány záróeseményén, a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány nevében átadhattunk egy különleges díjat, miközben a díjazottat egy uszoda ünnepelte. Kovács Gábor Tamás azóta elhunyt, de  három éve, hajléktalan aktivistaként “Az emberi nagyságért és méltóságért” díjat kapott, miután ő maga 152 ezer Ft támogatást gyűjtött a kampányban egy ferencvárosi gyerekeket fotózásra tanító kurzus javára.  Hálásak vagyunk érte, hogy megismertük őt és hogy tanulhattunk tőle. Nyugodj békében, Gábor!