A projekt neve/címe:

Vizet a fáknak!

A támogatandó program célja:

A 10 millió fa közösség 9.kerületi csoportja Budapesten a biodiverzitás megőrzése és humán környezet javítása érdekében a környéken élő lakókat mozgósítja és fogja össze. A természetes oxigéntermelés fokozására közösen fákat, cserjéket ültetünk, vadvirágos réteket hozunk létre és vállaljuk az utógondozásukat. Hosszútávra tervezünk, védjük a klímát. Az általunk ültetett csemetéket, mint cseperedő gyermekeinket felelősen próbáljuk gondozni is (öntözzük, karókkal és egyéb eszközökkel védjük), ezért mindehhez nagyobb volumenű öntözőeszközök beszerzését tervezzük, melynek köszönhetően egy zöldebb környezet létrejöttét és fenntartását szeretnénk elérni.

Az igény/ a probléma, amire a projektben megoldást kínálunk:

A növények igényeit és elsősorban a helyi közösségek, környéken lakók kívánalmait tartjuk szem előtt munkánk során. Tapasztalataink szerint az ültetésekhez könnyebb, utógondozáshoz azonban jóval nehezebb megfelelő számú lelkes önkéntest találnunk. Sajnos a vízvételi lehetőségek is korlátozottak egyes ültetések és locsolások alkalmával, mely nemcsak az önkéntes segítség vállalását, de a fák és növények kezdeti életben tartását is megnehezíti. Ezért az öntözési problémák csökkentését tűztük ki a projektben, öntözőeszközök vásárlásával; újabb és meglévő fáink, növényeink megerősödését és hosszú életét remélve.

A projektben tervezett tevékenységeink, várható ütemezéssel:

A projektben eszközbeszerzéseket, majd azok használatát tervezzük (új ültetések és meglévő növényeink gondozásai során) egy zöldebb környezet elérése érdekében.

Várható ütemezés:
2021. júl.: Megvásárlandó öntözési eszközrendszer felépítésének kidolgozása a beérkezett adománykeret függvényében, kedvezmények lehetőségei, ill. együttműködési lehetőségek felmérése ferencvárosi szervekkel. Lakossági informálás a beérkezett adománykeret összegéről és tervezett felhasználásáról
2021. aug-szept.: konzultációk a felügyeleti és esetleges támogató szervekkel, beérkezett eszközárak/ajánlatok értékelése, tervek felülbírálása/kiegészítése, véglegesítése. Vásárlandó eszközök és beszerzési helyek kiválasztása, megállapodások/megrendelések/eszközbeszerzések megkezdése.
2021. szept.-2022. márc.: öntözőeszközök összeszerelése, beérkezés után használatának megkezdése. Lakossági értesítés (fényképes tájékoztatás a megvásárolt eszközökről, öntözésre vonatkozó terveinkkel, helyszínekkel)
2022. márc.: értékelés, lezárás

A projekt tervezett költségvetése, röviden (költségtípusok és összegek):

IBC tartályok: 160 000 Ft
Vízszivattyú: 180 000 Ft
Egyéb vízvételhez/öntözéshez szükséges eszközök (csövek, vízcsapnyitók (engedély függvényében), tömlők, hosszabbítók, kisebb csapok, kannák, jelölők, stb.: 50 000-150 000 Ft
Platós kisteherautó többszöri bérlése/megvétele: 300 000-3 900 000 Ft
üzemeltetési költségek: 100 000-500 000 Ft (benzinköltség öntözések során, sofőr munkabére a teherautóra min. 8 hónapra)
Működési költség: 50 000 Ft (telefon, internet, benzinköltség eszközbeszerzésekhez, stb.)
Becsült összköltség: 840 000–4 940 000 Ft

A Swimathonon gyűjtött támogatásunk tervezett felhasználása:

A Swimathonon min. 1 500 000 millió forintot szeretnénk gyűjteni egy kisebb/nagyobb volumenű öntözési eszközrendszer összeállításához, hogy minél szélesebb körben és növekvő kapacitással tudjunk helytállni munkánk során. Az adományokból vásárolt, illetve bérelt eszközök segítségével (új slagjainkkal, tartályainkkal, platós autóval) öntözhetnénk, mely nagyobb volument, hosszabb távú tervezést és többtényezős vízfelhasználást tudna eredményezni szervezetünknek. Továbbá jelentősen növelhetné új ültetéseink számát, s remélhetőleg tovább javítaná a levegő minőségét, a lakosok közérzetét.

Milyen hatást remélünk a projekt megvalósulásától és hogyan kívánjuk mérni azt?

A projekt megvalósulásával nőhet a környéken rövid vagy hosszabb távon élő vagy tartózkodó emberek és állatok jóléte (lakosok, itt dolgozók, turisták, háziállatok, madarak, stb), a környezet -és klímavédelem iránt elkötelezett emberek száma. Ezen túl talán olyan emberek figyelmét is fel tudnánk hívni ezen problémákra és megoldásukra, akiket jelenleg nem foglalkoztat ez a téma. Továbbá az ültetendő területek kiterjedését, locsolási munkák hosszabb távú és gyorsabb/egyszerűbb kivitelezése válhat valóra.
A nehezen megvalósítható ültetések nem ütköznének a továbbiakban vízvételi akadályokba (vízvételi hely nagy távolsága/ lakóépületek távolisága miatt -ugyanis jelenleg az öntözéseket a környéken élő aktív önkéntesek vállalják többnyire, de vannak sajnos olyan területek, ahol e téren nehézségekbe ütközünk-), továbbá az utógondozás, a gyakoribb öntözések is könnyebben megvalósíthatóvá válnak.

A projektet megvalósító civil szervezet neve és célkitűzése:

10 millió Fa Alapítvány -IX. kerületi csoport (Bp)
A 10 millió Fa közössége hétköznapi emberekből, spontán módon bontott szárnyat, országszerte új fák tömegének (10 millió darabnak) az elültetésére vállalkozik..
A budapesti 9.kerületi csoport keretein belül nonprofit alapon, politika mentesen működünk, a megelőzés és elővigyázatosság elve alapján cselekszünk. Létrejöttünk óta itt Ferencvárosban már több mint 200 fát és 3000 cserjét, továbbá „vadvirágos réteket” is ültettünk és gondozunk.

Szervezeti adatok Név, székhely, bírósági bejegyzés ideje és száma, adószám, honlap Kontakt személy neve, elérhetősége:

Név, székhely, bírósági bejegyzés ideje és száma, adószám, honlap
Kontakt személy neve, elérhetősége:
Név: 10 millió Fa Alapítvány – IX. kerületi csoport
Székhely: 1072 Budapest, Klauzál tér 14, 3/19,
Bírósági bejegyzés ideje és száma: 2019. október 19. 01-01-0012870
Adószám: 19225294-1-42,
Alapító: Bojár Iván András, Helyi szervezet képviselője: Kovács Anna (10milliofa.ixker@gmail.com, kovacsanna810@gmail.com, tel: 06-70/701-3205)
Honlap: https://10milliofa.hu (országos szervezeté), Facebook: 10 millió fa – IX. Kerület (helyi)